Витамин В17 в маслото

„Свят без рак“ на Едуард Грифин е най-често цитираната книга, когато стане въпрос за тайнствения витамин В17. Автора е написал книгата по изследвания на д-р Кребс, които в прав текст гласят, че рака не е нищо друго освен липса на Витамин В17, както скорбута е изчезнал, защото превантивно се приема витамин  С (Ц), така и рака няма да се появи при приемане на витамин В17. Ние не знаем това дали е така, защото съвременната медицина не желае да изследва този витамин, а защо това е така прочетете в книгите (например: „Световната конспирация срещу здравето“ на д-р Гълъбов, „Витамин В17 убиецът на рака“ и всички от списъка на кампания „Познанието е хапчето срещу рака/ Книги за лятото и здравето 2017„) Извода, до който логично стигаме е , че подобно на скорбута, така и за рака е, по-лесно да вземаме превантивни мерки под формата на витамин В17, отколкото да смятаме, че липсата на един витамин в организма ни няма да ни докара канцерогенно заболяване.  Нека всеки, който чете това да знае, че хапче срещу рака няма! Няма хапче, но има лек и това е познанието. Не чакайте на докторите подобно на оставен автомобил в сервиза, да сменят някоя част и всичко да продължи по старому ето още една книга „Болестта като път“ на Торвалд Детлефсен и д-р Рюдигер Далке.
А ето и доказателство оттук от България и то в наши дни, че промяната е пътя!

Безпристрастно за витамин В17

Забранен от FDA през 1980 г., но изтъкван от лекари, практикуващи естествени методи на лечение като средство за лечение на рак, полемиката върху ефектите на т.н. „витамин“ B17 кипи. Веднъж определен и представен на пазара като „ един нов витамин“, той не е удостоен с внимание от страна на медицинската общност, която принципно не се интересува от „прости витамини“!
Днес, обаче, едно обикновено търсене в мрежата разкрива множество блогове и статии, които или значително подкрепят тази добавка като чудотворен лек, или я компрометират едва ли не като шега.

Витамин B17, наричан още амигдалин или лаетрил, представлява гликозид  и притежава уникални оздравителни свойства, които го свързват с профилактиката на раковите заболявания.  Според  практикуващите холистични медицински практики, макар и да звучи невероятно, той може  да лекува рак. Витамин B17 се извлича от естествени хранителни източници и най-често се среща в семената на кайсиите и ябълките.
Витамин В17 взаимодейства с други антиоксиданти – включително витамин А, витамин С и витамин Е  и в този екип, заедно с ензимите на панкреаса,  разгражда и  отстранява злокачествено променените клетки от човешкото тяло. Това го прави полезен за детоксикация, повишаване на имунитета и потенциално подходящ за превенция на различни заболявания.
Витамин В17, който има научно наименование манделонитрил бета-Д-гентиобиозид, е  естествено цианид-съдържащо вещество. Лаетрилът, който е екстракт на витамин В17, е известен с това, че помага за профилактика на рака чрез производството на циановодород (hydrogen cyanide) .
Изследванията разкриват, че това полезно съединение се освобождава в тъканите на тялото, прицелва се избирателно в мутиралите и злокачествено дегенерирали клетки и ги унищожава. Въпреки, че е необходимо по-сериозно проучване, за да се докаже ефективността на витамин B17, много натуропати го използват за повишаване на имунитета. Смята се, че витамин В17 намалява риска от рак именно чрез цианида, но към днешна дата,  това не е напълно доказано в клинични условия.
Потенциални оздравителни ефекти на Витамин B17

 

  1. Може да се предпазите от рак

Като цяло, резултатите от проучвания, изследващи антираковия ефект на витамин B17, са смесени. Някои изследвания показват, че витамин B17 е от полза за предотвратяване на развитието на тумори и свежда разпространението на съществуващите ракови клетки до минимум, докато други проучвания не потвърждават този ефект. Редица лекари намират, че витамин B17 лаетрил е много добро средство за лечение на зокачествените заболявания, но повечето лекари са съгласни, че това не трябва да бъде първичното лечение на рака при всеки пациент. Вместо това, те препоръчват да се използва като ефективна добавка към основното лечение.
Витамин В17, по-специално под формата на D-амигдалин, може да помогне за регресията на  злокачествените тумори, защото той показва селективнa способност да  убива  мутирали клетки. В човешкия организъм съществува явлението „апоптоза“. Това е естествен механизъм на „програмирана клетъчна смърт“ на остарели и злокачествени клетки и възможността за активиране на този процес се счита за важен елемент в лечението на рака. Съединенията на витамин B17 имат уникалната способност да активират апоптозата и да убиват избирателно раковите клетки, без да  унищожават нормалните, здрави клетки.

Едно проучване в Департамента по физиология на Kyung ХI университет в Южна Корея, показва, че когато екстракт амигдалин се смесва с човешки ракови клетки от простатна жлеза, екстрактът усилва значително апоптозата на злокачествените клетки. Изследователите заключават, че амигдалин може да предложи ценна, природна опция за лечение на рак на простатата.

Изследвания върху животни показват, че витамин В17 /амигдалин/ е ефективен при унищожаване на ракови тумори в пикочния мехур и мозъка, особено когато се комбинира с определени ензимни комплекси.
От друга страна, изследвания върху човешки белодробни ракови клетки и клетки от тумор на гърдата не доказват обратно развитие под влияние на витамин В17, който в тези експерименти не проявява активност за спиране на растежа на тумора. Ето защо, в рамките на медицинската общност, все още не е постигнато общо мнение по въпроса дали витамин B17 трябва да се използва като средство за борба с рака. (Следва продължение)

Тази статия е преведена от английски, оригиналния текст прочетете тук